Blog

Beatmatchen, hoe doe je dat?

Hoe moet je eigenlijk beatmatchen?

Iedereen kan draaien. Dat is wat je hoort om je heen. Hoewel het wat kleinerend kan overkomen is het eerlijk gezegd wel een beetje zo.
Tegenwoordig zijn de draaitafels complete computers die alles kunnen berekenen en herkennen. In tegenstelling tot vroeger is het eigenlijk niet eens meer noodzakelijk om te kunnen beatmatchen.
Maar zeg, we zijn hier echte DJ’s. Wij kunnen beatmatchen en dat zou jij ook moeten kunnen. Waarom en hoe leggen we nu uit!

Let’s go!

 

Is beatmatchen niet achtergehaald?

Tijden veranderen en de technologie verbeterd. Computers worden geavanceerder. Is het nog wel nodig om te kunnen beatmatchen als de draaitafels tegenwoordig het werk voor jou kunnen doen?
Uiteraard. Het is noodzakelijk om te kunnen beatmatchen als DJ, want wat doe je als ergens op een set moet draaien zonder beruchte ‘Sync’ functie? Of wat doe je als het bpm niet helemaal correct is en de plaat langzaam wegloopt van de ander? Hoe denk je een plaat in te kunnen mixen van iemand die “ook wel even USBtje” of “vette track op z’n iPhone heeft staan” en je dus geen info over BPM hebt?


Hoe je moet beatmatchen leer je bij www.ikwillerendraaien.nl in Den Haag

 

Je kan je niet overal doorheen bluffen

Natuurlijk. Technologie helpt ons leven op zoveel manieren maar het blijft zaak om je vak te verstaan. Het is nou eenmaal eén van de belangrijkste skills van een DJ. Zonder deze eigenschap zou je net zo goed de frituur bij de McDonalds kunnen bedienen. Gewoon wat knopjes indrukken en go. En je kan je niet overal doorheen bluffen, je loopt een keer tegen de lamp. Er zijn zat ‘DJs’ die ‘afgemaakt’ worden op Social Media als er een foto opduikt waarin hij/zij met Sync draait.

Ja ja, laat nou maar zien hoe het werkt!

Zien hoe je moet leren beatmatchen bij www.ikwillerendraaien.nl in Den Haag
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Dat losse gedraai en gezwierezwaai aan dat jog wheel? NEE. Stop daar alsjeblieft mee. Tenzij je 10 jaar ervaring hebt moet je hier echt mee oppassen. Want wat nou als je veel te ver ging? Weet je dan nog hoeveel je naar voren bent gegaan? Nee.
Om te beginnen zet je het BPM van de tracks gelijk, hoe je moet beatmatchen als je geen BPM info hebt is een stuk ingewikkelder en behandelen we hier even niet.

Zie het jog wheel als een taart en verdeel deze in 4 stukken.
Hoor je, of weet je, dat je te laat op play drukte, draai dan een kwart naar voren. Dit doe je door bovenaan op 12uur, het jog wheel krachtig naar 3uur te draaien. Nog steeds niet goed? Dan draai je er nog een kwart bij vanaf 12 uur. Bijna goed, maar nog nét niet helemaal? Verdeel het jog wheel dan in 8 stukken, oftewel elke kwart door de helft, en draai nog even zo’n 8e bij vanaf 12 uur.
 

Niet te lang twijfelen

Mocht je niet horen of de track te vroeg of te laat begon, wacht dan niet te lang met draaien. Als de plaat verkeerd loopt horen mensen dat, als je te lang wacht.
Draai een kwart bij naar voren of achteren. Komen de kicks of claps dichter bij elkaar? Top! Word het alleen maar nóg lelijker? Dan weet je dat je fout zat en draai je dus een half naar de andere kant. Waarom?
Stel, je hebt van 12 uur naar 9 uur gedraaid en komt erachter dat je fout zit. Dat betekent dat je van 12 uur naar 3 uur had moeten gaan.
Door van 9 uur in eén keer naar 3 uur te draaien, ben je eerst langs 12 uur gegaan (wat het begin is) en dan een kwart erbij naar 3 uur zodat je kan beginnen met beatmatchen.

Iedereen kan toch draaien?

Als je weet hoe je moet beatmatchen en dit na veel oefenen onder de knie hebt, mag je jezelf toch echt DJ beginnen te noemen. Moeilijk is het niet, zolang je maar gestructureerd in kwarten blijft denken. Bij de DJ Cursus voor Beginners bij www.ikwillerendraaien.nl besteden we veel tijd aan het perfectioneren van deze techniek. Bovendien oefenen we dit ook terwijl we met een totaal verkeerde BPM beginnen. Hierdoor moet je naast het beatmatchen, het tempo ook steeds bijsturen, totdat de track niet meer wegloopt van de ander. Dus om terug te komen op “iedereen kan draaien”.. Écht kunnen draaien verreist toch nog wat kennis en techniek 😉

Mocht je informatie willen naar de mogelijkheden bij www.ikwillerendraaien.nl neem dan gerust hier contact op!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *